Fortsätt till huvudinnehåll

Information om den invasiva växten parkslide.

Sedan några år tillbaka har en buske av arten parkslide upptäckts på vårt område på ängen där Kamomillvägen förgrenar sig. I våras upptäcktes ytterligare ett bestånd alldeles i dess
närhet.

Parkslide är en invasiv växt, dvs en seglivad växt med mycket stor spridningskraft som snabbt
kan ta över stora områden och tränger ut andra arter. Den är ett problem i trädgårdar och i
infrastruktur och är mycket svår att bekämpa. 

För att den inte ska sprida sig till fler ställen på vårt område gäller det att handskas med stor
försiktighet. Nedan kommer några viktiga råd från Länsstyrelsen Västmanland och
Naturvårdsverket för att förhindra spridningen av växten och som vi på Örtagården försöker följa:

  • Rör inte den närliggande platsen och jorden runt parkslidet. En riktlinje är att absolut inte gräva närmare än ca 8m runt plantan.
  • Spridningen sker genom att rotsystemet lätt triggas igång vid beröring.
  • Sannolikheten att du sprider växten är större än att du lyckas få bort den om rotsystemet triggas igång.
  • Parkslide kan klippas ner på våren eller hösten, ca 10 -15 cm ovanför jorden.
  • Avfallet måste hanteras med stor varsamhet. Det måste samlas upp och fraktas i dubbla påsar till särskild återvinningsplats på Återbruket.

Vi i styrelsen har följt utvecklingen inom detta område för att se om det kommer nya bekämpningsmetoder. Idag har man möjlighet att bekämpa parkslide genom en kemisk
bekämpningsmetod med hjälp av Glufosat. Vi har tagit kontakt med Reflora som ska hjälpa oss att göra en långsiktig plan för bekämpning av parkslidet på området. Det krävs också att vi får en godkänd ansökan om dispans hos kommunen. 


Under tiden får vi alla hjälpas åt att hålla vår parkslide i schack! 

För mer info: se Naturvårdsverkets och Länsstyrelsens hemsida




Populära inlägg i den här bloggen

Sopning och upptagning av grus

Under måndag 7:e och tisdag 8:e april  kommer föreningen att genomföra sopning och upptagning av grus från våra gator. För att underlätta arbetet och få bästa resultat, ber vi er att sopa ut sand och grus längs er tomt, från kanten av gatan  mot mitten innan sopningen påbörjas. Det är även uppskattat om ni kan hjälpa till att sopa vid vändplatserna och, om möjligt, ta upp en del av gruset som hamnat i diket efter plogningen. Tack för er hjälp och samarbete!

Avgift för felaktig källsortering

 Tråkiga nyheter! Samfälligheten har fått avgift för att vi i sophusen slänger hushållsavfall i fel behållare (se bifogat brev från VAFAB nedan). I detta fall har någon slängt papp i tidningskärlet. Vi ber er alla att sortera avfall i rätt behållare så vi slipper sådana här onödiga avgifter.

Fakturering av samfällighetsavgiften – så funkar det

Eftersom vi har fått många frågor i år kring fakturering, vill vi gärna klargöra hur och när fakturorna för samfällighetsavgiften delas ut, så att ni slipper fundera! Avgiften bestäms varje år på årsstämman och ska betalas i slutet av april, augusti och november. Eftersom stämman oftast hålls i mars och det därefter finns en klagoperiod på fyra veckor (53 § st. 2 SFL), delas fakturan för april först ut i slutet av månaden. Eftersom stämman i år var något senare än vanligt, delas fakturan ut på lördag den 26/4. Fakturorna för augusti och november kommer cirka 30 dagar innan respektive förfallodatum. Vi hoppas att detta gör det enklare att ha koll på betalningarna! Om ni har några frågor, tveka inte att höra av er. Vänliga hälsningar, Styrelsen